GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. Revolució digital i independència

Francesc Roca. Revolució digital i independència


La revolució industrial medieval catalana del segle XIII (amb molins i fargues, i paper, i vidre) va fer possible les Constitucions catalanes, amb parlaments, gremis, consells municipals i universitats. A Catalunya, i en algunes altres àrees de Europa, la revolució industrial del XIX (amb vapors, dinamos, llums de gas i telègrafs) va obrir el pas al liberalisme polític i econòmic, amb censos de població, partits, diaris, i eleccions. En el primer terç del segle XX, a Catalunya, la segona revolució industrial (ambificació integral, automòbils, química, cinema i ràdios) és el rerefons del govern propi de la Mancomunitat del 1914 i de la Generalitat del 1931.
 
Sense la revolució digital actual és difícil d’entendre la velocitat dels canvis polítics que, tot i la ceguesa deliberada d’alguns/es, són perfectament visibles per als observadors/es d’arreu del món. Entre aquests canvis, destaca l’objectiu de la independència (dins, això sí, de la poderosa Unió Europea, que, des del 1989, té una política audiovisual pròpia, que li permet competir amb la indústria de la imatge –i del so- nord-americana).
 
En la prehistòria de la revolució digital catalana, cal recordar, ara, uns quants fets històrics. Un. El 1946, una fàbrica d’articles mecànics per a oficines de l’antic municipi de Sants va començar a produir una calculadora: Minerva. Fins que va tancar, el 1969, se’n van vendre unes 70.000, que, en part, es van exportar a 80 països. Dos. El 1967, a Cerdanyola, l’empresa Telesincro, amb Joan Majó al capdavant, posava al mercat el primer ordinador construït a Catalunya, amb tecnologia pròpia: Factor P. Tres. El 1983, TV3 començava, amb el, de moment, doblatge d’un relat audiovisual nord-americà: Dallas. El 1989, però (gràcies a una llei europea d’aquell any, la Dtvsf, la directiva de televisió sense fronteres, que donava prioritat a les produccions audiovisuals europees), TV3 va començar a produir una sèrie pròpia: La Granja. Quatre. El 1994, gràcies a Vicent Partal i Assumpció Maresma, apareixia un dels primers informatius digitals europeus: Infopista, que un xic més tard esdevindria la revista Vilaweb. Cinc. En un ja llunyà març del 2001, es va iniciar una enciclopèdia digital revolucionària: la Viquipèdia, la tercera wiki del món. Sis. El 1996, el Parlament de Catalunya va votar la creació d’una institució d’observació i tutela: el CAC, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Set. El 2005, l’Icann, la International Corporation for Assigned Names and Numbers, decideix donar entitat al domini .cat. Mai abans una nació sense estat havia tingut un domini propi a internet.
 
La revolució digital no es limita als àmbits de la comunicació i la informació, sinó que, progressivament, organitza/dirigeix empreses de tots els sectors de l’activitat econòmica dels països industrials avançats. Com és el cas de Catalunya. Però, al mateix temps, és a l’ensenyament, la sanitat, els serveis socials. I a la política. Les grans mobilitzacions independentistes catalanes del segle XXI són fruit de múltiples iniciatives que s’autoorganitzen i es coordinen -fins al mil·límetre- gràcies als vells/nous algoritmes de la informàtica.
 
Gerbert d’Orlhac
 
Gerbert d’Orlhac, format a l’escriptori del monestir de Ripoll, va conèixer les matemàtiques dels hindús –amb el número zero- que els àrabs han incorporat a la seva cultura. El 999 va ser elegit cap de l’Església catòlica romana i va adoptar el nom de Silvestre II. El nou papa va introduir el zero al món cristià. Segons Martí Petit (publicat per Angle Editorial i la Fundació Josep Irla), “sense aquest pas a la numeració aràbiga... [ara] no estaríem elucubrant sobre la quarta revolució industrial”.
 
 
L’econòmic
08/10/2017


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici