GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Roca. El revellí del Castel Nuovo napolità: inici de l’arquitectura militar moderna

Francesc Roca. El revellí del Castel Nuovo napolità: inici de l’arquitectura militar moderna


“Alfonso convoca a Napoli maestranze catalane che darano vita alla possente struttura della fortezza, con le toti rivestite di piperno, i forti basamenti a scarpa rivestiti in modo da rendere difficile la scalata, il corridoio merlato –il consideto rivellino-che taglia a metà in castello consentendo l’uso efficace delle armi da fuoco,
 
A.Borsalino : Napoli. Nàpols, Electa, 2002.
 
Al temps del Renaixement, la pólvora i l’artilleria van fer canviar l’arquitectura dels castells i els forts medievals (que havien estat construïts pensats en contenir els avenços de la cavalleria). Una de les principals potències político-militars del segle XV, la Corona catalano-aragonesa, va protagonitzar els primers passos de la nova tècnica de construir castells i/o fortificacions. Calia que els seus murs fessin lliscar els projectils impulsats per la pólvora, o, en tot cas, minimitzessin la seva capacitat de destrucció.
 
El primer assaig d’aquesta nova arquitectura militar es localitzà a la nova capital de fet de la Confederació de Catalunya-Aragó : Nàpols. La iniciativa va ser del rei Alfons V, dit El Magnànim, que fou qui incorporà el Regne de Nàpols a la Confederació, després de molts anys de guerres amb la Casa dels Anjou (la dinastia francesa que havia conquerit Sicília, i n’havia estat foragitada pels catalans).
 
L’arquitecte del nou palau-fortalesa fou Guillem Sagrera (Felanitx, 1380-Nàpols, 1456). Abans, havia projectat la catedral de Perpinyà, i la Llotja de mercaders de Ciutat de Mallorca. El projecte partia de la residència reial anterior (que, des dels seus inicis el 1279-82, havia anat adquirint grans dimensions) per transformar-la completament en un mixt de palau reial i gran fortalesa militar. Les torres (que passaven de 4 a 5) que eren de base quadrada, passaren a tenir planta circular. Les escarpes, a l’exterior de les torres, pel seu disseny, i pel tipus de pedra utilitzat, la roca volcànica, intentaven desviar o reduir els efectes dels impactes dels canons.
 
Al mateix temps, Sagrera dirigí la construcció d’una porta monumental, que és considerada com la millor mostra de l’arquitectura/escultura renaixentista del Sud d’Itàlia, i on participarien mestres d’obra i escultors del Principat de Catalunya.
 
Segons un estudi  sobre l’arquitectura catalana publicat en edició digital per la Goethe Universitat de Frankfurt, “fou Guillem Sagrera qui exportà l’arquitectura catalana de l’època a Itàlia: cridat a Nàpols per Alfons el Magnànim hi edifica … el Castel Nuovo, on inventa com a fortificació exterior el revellí, adaptat a l’ús de l’artilleria”. D’altra banda, aquest text explica que “també foren catalans els escultors d’aquest palau-fortalesa napolità”. I, la llarguíssima escala de pedra, de cargol, per a la comunicació de l’interior d’una de les 5 torres del palau-castell (la Torre Beverello) ha rebut un nom que es manté : és la scala catalana.
 
Bibliografia
 
Stefano de Caro et al. : Storia (breve) di Napoli. Nâpols, Arte’m, 2.010
 
Antonio Borsalino : Napoli. Nàpols, Electa, 2002.
 
7/02/2017


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici