GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
DIADA DE SANT ANDREU 2016

DIADA DE SANT ANDREU 2016


El President del Memorial 1714, us convida a participar en les conferències que, amb motiu de la diada de Sant Andreu, celebrarem a la seu social de la plaça del Fossar de les Moreres 2-4 de Barcelona, a les 7 del vespre.
 
El 30 de novembre, dia de Sant Andreu, cada any i fins al 1714, s’elegien els consellers del Consell de Cent de Barcelona. Per aquest motiu, al voltant d’aquesta data el Memorial 1714 ha organitzat conferències per parlar d’alguna institució que va desaparèixer en aquell moment o va veure fortament trastocada la seva marxa, com és el cas de l’Arxiu Reial de Barcelona.
 
Tot plegat fruit no de l’evolució normal de les coses, sinó forçat per una acció violenta contra el nostre estat, representat aleshores per la corona Catalano-Aragonesa, les institucions que li donaven vida i la relació de segles entre els territoris que el conformaven. Tot va acabar a mesura que aquests territoris eren ocupats i forçats a incorporar-se a Castella: Aragó i València el 1707, el Principat de Catalunya el 1714 i Mallorca i Eivissa el 1715. Menorca seguiria a un procés diferent, que en el seu moment caldrà analitzar amb uns altres ulls de com s’ha fet fins ara.
 
Enguany parlarem dels anys trenta, per les semblances que es poden veure amb el succeït a la Guerra de Successió. Segons el Dictamen de 1932 de Maspons i Anglasell, el Principat de Catalunya va recuperar l’estat propi, circumscrit a aquest territori per la proclamació de la República Catalana el 14 d’abril de 1931.
 
Aquests dies analitzarem les relacions entre la República Catalana i la República Espanyola. Tractarem també de les conseqüències de l’aixecament feixista de 1936 sobre d’una iniciativa cultural originària de Mallorca i que aplegava per l’esperit que l’animava i pels seus col·laboradors d’arreu, al conjunt de la nació catalana.
 
Hem tingut sempre present l’afirmació que feren els signants del document EL CAS DE CATALUNYA, Apel·lació a les Nacions Unides, presentat a la primera conferència constitutiva de les d’aquest organisme a San Francisco (CA) l’any 1945.
 
“Catalunya ha estat una nacionalitat oprimida sota la Monarquia, sota la República Espanyola i sota Franco“.
 
 
29 DE NOVEMBRE
 
-La Segona República Espanyola contra Catalunya.
 
Agustí Soler Regàs (Barcelona 1946) Historiador i escriptor. Entre els anys 1995 i 2003 va tenir càrrecs de representació política: regidor de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, vicepresident de la diputació de Barcelona i President de la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans.
 
30 DE NOVEMBRE
 
-Diada de Sant Andreu.
 
Jornada de portes obertes. Tindrem el nostre espai museu obert de 10 a 1
i de 5 a 7.
 
12 DE DESEMBRE
 
-La revista mallorquina LA NOSTRA TERRA, un altre far apagat el 1936.
 
Jaume Capó Frau (Manacor, 1964) és filòleg, escriptor i professional de la comunicació corporativa a Barcelona. Els seus interessos culturals se centren en la literatura europea –i en general l’art– d’avantguarda i d’entreguerres.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici