GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Autors

Col·labora

Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carles Camp. L’oblit del nostre passat iber: el cas de Céllecs

Carles Camp. L’oblit del nostre passat iber: el cas de Céllecs


A la Serralada Litoral, concretament al tram que separa el Vallès Oriental del Maresme, al Parc Natural Montnegre-Corredor, al vessant vallesà d’una muntanya anomenada els Céllecs hi ha un poblat ibèric absolutament abandonat. És al costat del Turó del Castell o Turó Gros, a 533 m d’altitud, prop del GR-92, a terme municipal de La Roca del Vallès.
 
Malgrat ser conegut des de fa molt de temps, des de sempre, i fins i tot estar identificat dins dels mapes excursionistes de la zona, aquest poblat pateix un abandó absolut.
 
És cert que en aquests moments de crisi econòmica (2016), amb grans necessitats i greus problemes socials a resoldre es fa molt difícil que hi hagi recursos per a unes restes arqueològiques. Però també és cert que, com ja he dit, aquest poblat es coneix des de fa molt de temps i hi ha hagut èpoques de major prosperitat i a ningú se li va ocórrer endegar cap iniciativa per rescatar, estudiar i dignificar aquest patrimoni històric dels nostres avantpassats ibers, patrimoni de tots els catalans en primera instància i de tota la humanitat.
 
Es pot veure en les fotos que acompanyen aquest escrit l’estat deplorable en què es troben les restes: colgades pel bosc i amb les arrels dels arbres i tot tipus de vegetació que ho van destruint tot inexorablement. Diversos testimonis descriuen que en aquests darrers vint anys s’ha accelerat el seu procés de degradació. O s’hi actua aviat, o no trigaran a ser irreconeixibles.
 
És molt lamentable la manca d’autoestima que ens du a menystenir la civilització ibera, la civilització i cultura dels nostres avantpassats ibers, d’on provenim.
 
 
 
Carles Camp
20/05/2016

 

 

 

 

 

 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici