GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Col·labora

Diccionari
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Víctor Cavaller. L

Víctor Cavaller. L'autoritarisme mutant


La història és l'escenari de la lluita constant per l'assoliment de nous graus de llibertat per part dels individus contra la supremacia de grups dominants (països, comunitats, classes, etc)  en els que la societat s'organitza en un territori. L'exercici d'un poder afavoreix a qui l'exerceix en detriment de la llibertat dels seus súbdits.
 
Al llarg de la història d'Occident en la jerarquia pel control social, econòmic i polític s'han viscut escenaris d’enfrontaments entre cabdills vs tribus vs pobles vs emperadors vs església vs nobles vs reis vs burgesia vs treballadors, etc.
 
La dialèctica històrica genera conflictes impulsats per la voluntat de domini produint, quan aquests es resolen, un canvi d'autoritat i una mutació en els agents que hi participen. La pugna mai acaba sinó que es transforma, passa immediatament a l'estament inferior d'agrupació social.
 
Si analitzem la història de Catalunya, aquesta dinàmica s'observa clarament.
 
(1) En el període que ocupa del segle X al XIV, en absència d'un control imperial, església i noblesa van organitzar-se per configurar-se en un sistema feudal.
 
(2) En el període entre el segle XIV i el XVII, en el trànsit del sistema feudal a l'estat monàrquic, nobles van convertir-se en reis. L'edat moderna de Catalunya va presenciar contínues lluites i aixecaments contra el poder reial (guerra civil, remences, germanies). Com a conseqüència es va accelerar del procés centralitzador autoritari monàrquic en els segles XVI i XVIII.
 
(3) En el segle XVII fins a mitjans del XIX, la lluita es desplaçà contra els estats monàrquics absolutistes i el règim senyorial, i va suposar l'auge de la burgesia. Guerra dels Segadors, Guerra de Successió, i en una segona fase, renaixença econòmica del país que preparà la Revolució Industrial i el naixement del catalanisme polític.
 
(4) El segle XIX va viure tres revolucions burgeses: l'econòmica o industrial, la social o francesa i la política o liberal. Progressivament, el node dialèctic es va desplaçar contra la burgesia i va suposar l'auge de la societat civil que agrupa classes mitjanes i treballadores. Socialisme, idees revolucionàries de la república espanyola, sindicalisme i reformes socials contra l'oligarquia i burgesia dominant. Totalitarisme i populisme va ser una primera reacció.
 
Aquí ens trobem encara avui dia. Una societat civil en lluita contra un sistema oligàrquic, que pren forma de dictadura democràtica o democràcia formal, que exerceix el poder amb alts graus de corrupció i impunitat, gràcies al control de l'estat i dels mitjans de comunicació en aliança amb les grans corporacions.
 
Víctor Cavaller
Professor del Departament d'Informació i Comunicació UOC
Vilanova i la Geltrú, 22 d’octubre del 2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici