GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Autors

Col·labora

Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Cabana. El forner del món

Francesc Cabana. El forner del món


El primer forner del món es diu Daniel Servitje i Montull, és mexicà i ha comprat Panrico. Com ja tenia Bimbo, controla les dues grans empreses catalanes de pastisseria industrial. Els dos cognoms del propietari són molt catalans i em pregunto com pronuncien Servitje a ciutat de Mèxic. La seva història és interessant i alliçonadora. Els Servitje vénen de l'Espelt, municipi d'Òdena, comarca de l'Anoia. Un Servitje, de pare, i Sendra, de mare –terrassenca–, es va exiliar a Mèxic, abans de la guerra. Era pastisser i va obrir una pastisseria a la ciutat de Mèxic que es deia El Molino. Després de la nostra guerra va rebre dos parents republicans que es van veure obligats a exiliar-se el 1939: Jaume Cendra i el seu cosí Jaume Jorba Cendra. Aquests van descobrir el pa de motllo en un viatge que realitzaren als Estats Units i el 1945 van constituir Bimbo a Mèxic per fabricar-lo.
 
El 1964 Jaume Jorba Sendra i el seu nebot Llorenç Servitje Sendra van retornar a Catalunya. Mèxic no era un país segur i el primer s'enyorava. A Catalunya no es coneixia el pa de motllo. Tenim la baguet, de tradició francesa, el pa de pagès i la barra, sempre amb crosta. Però el país estava disposat a acceptar el pa de motllo, d'arrel clarament americana. Van constituir Bimbo i el 1965 inauguraren la fàbrica de Granollers. El pa de motllo vol dir una base industrial i una xarxa de distribució amb camions, que et porti el pa del dia. Van obrir dues fàbriques més a Catalunya: a Tarragona i a Salou. El negoci oferia bones perspectives, però exigia més capital si es volia estendre per Espanya, de manera que vengueren el 50% del capital a l'americana Campbell Taggart.
 
Tots els catalans sabem el que van ser els anys de la transició democràtica, aquells que es situen entre la mort de Franco i l'establiment d'un règim democràtic. Però els qui els vam viure recordem que la sortida pacífica i democràtica no era clara. Els anys 1977 i 1978, especialment, foren anys de moltes vagues i salvatges, quan encara els sindicats no estaven organitzats. El primer número de l'Avui anunciava una vaga de 20.000 treballadors del sector del metall en primera pàgina. Entre finals del 1977 i el gener del 1978 hi hagué una vaga a Bimbo que durà 36 dies, amb incidents i mostres de violència. Jaume Jorba va creure que havia sortit del foc per anar a parar a les brases, vengué el seu 50% als americans i tornà a Mèxic.
 
Des d'aleshores, Bimbo no ha deixat de ser d'una multinacional americana. Va estar a punt de ser comprada per Nutrexpa-Cola Cao, però els catalans es van fer enrere (1995). De Campbell Taggart passarà a Earthgrains Co, que va ser comprada per Sara Lee. El 2011 Bimbo Mèxic, en mans de la segona generació dels fundadors, comprà la Bimbo catalana. Fa quatre dies Daniel Servitje ha comprat Panrico-Donuts, una altra empresa catalana, però venuda pels seus fundadors –la família Costafreda– a un fons d'inversió americà. Ara els Costafreda es dediquen a invertir en immobles, una inversió que no aporta res a Catalunya. Daniel Servitje va dir que ell era tan sols un forner mexicà, el primer fabricant de pa del món. Aquí sabem pronunciar el seu nom.
 
 
El Punt Avui 19/07/2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici