GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
140. Francesc Casanovas el músic que va harmonitzar l’himne nacional de l’Índia

140. Francesc Casanovas el músic que va harmonitzar l’himne nacional de l’Índia


Que els contactes culturals catalans amb l’Índia venen de lluny, ho proven les Meravelles descrites, la crònica del periple que va dur fins aquell país al dominic català fra Jordà, nomenat pel papa primer bisbe catòlic de l’Índia, als anys 20 del segle XIV.
 
Des de Fra Jordà (s. XIV) fins a Joan Mascaró (s. XX), les traduccions a l’anglès dels llibres sagrats hindús del qual van tenir una gran influència en la difusió de l’orientalisme al món occidental, durant els anys seixanta del segle XX; passant pels jesuïtes Antoni de Montserrat (s. XVI), conseller del gran mogol Akbar i autor del primer mapa de l’Himàlaia, o l’extravagant, i alhora influent, Enric (Henry) Heras de Sicars (s. XX), homenatjat amb un segell pel servei postal indi, l’any 1981.
 
Noms desconeguts per a la majoria de nosaltres, darrera dels quals s’amaguen els misteriosos protagonistes d’una fascinació antiga i duradora que, darrerament, ha obert una nova via amb les expedicions castelleres a Bombai. Tan desconeguts com el del músic, compositor i pedagog, nascut al barri de Sant Gervasi de Barcelona l’any 1899, Francesc Casanovas i Tallardà.
 
Alumne de Joan Lamote de Grignon i d’Enric Morera, Casanovas va esdevenir un flautista, clarinetista i saxofonista de primer nivell internacional, solista, des de 1919, de l’Orquestra de Pau Casals. L’any 1930, Casanovas va arribar a l’Índia amb la seva orquestra de jazz.
 
Fins al 1956, hi va desenvolupar una brillant carrera com a director d’orquestra, pedagog i compositor. Va ensenyar música a Mehli Mehta, pare del famós director d’orquestra Zubin Mehta, va dirigir les orquestres de Bombai i de Calcuta i va ser director del conservatori d’aquesta darrera ciutat.
 
Que el seu talent era apreciat en aquell país ho demostra el fet que va fer amistat amb personatges de la categoria de la mare Teresa de Calcuta, la família Mountbatten (el darrer virrei britànic de l’Índia), el Pandit Nehru o el Mahatma Gandhi però, per damunt de tot, queda palès en l’encàrrec d’harmonitzar el Jana-Gana-Mana, l’himne nacional de l’Índia, la lletra i la música del qual van ser compostes pel premi nobel Rabindranath Tagore.
 
El 1956, Casanovas va marxar per sempre de l’Índia. Es va instal·lar uns anys a Anglaterra abans de tornar a Barcelona, el 1959.
 
 
 
Armand Sanmamed
03/03/2015


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici