GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Tricentenari del 1714

Tricentenari del 1714


La Generalitat de Catalunya ha preparat un seguit d'actes institucionals per tal de commemorar els 300 anys de la caiguda de Barcelona, l'onze de setembre de 1714, sota les tropes borbòniques que assetjaven l'estat de Catalunya. 300 anys d'ocupació militar que persisteixen fins al dia d'avui i que ara, gràcies a la democràcia, la Unió Europea i la globalització, podem denunciar obertament amb el propòsit de recuperar la nostra condició d'estat sobirà.


La proposta commemorativa de la Generalitat es pot consultar en aquesta adreça d'internet:

http://tricentenari.gencat.cat/ca

 

Reproduïm aquí la presentació del comissari dels actes commemoratius, en Miquel Calçada:

L'onze de setembre del 2014 es compliran tres-cents anys de l'entrada de les tropes borbòniques a la ciutat de Barcelona. Aquest fet donava pràcticament per acabada una guerra les conseqüències de la qual són encara notòries. La commemoració d'aquests tres-cents anys haurà de ser necessàriament un motiu de reflexió que ens permeti escatir no només la foto fixa del que va significar aquella desfeta, sinó tota la cronologia històrica. Cal que la societat catalana en conjunt prengui consciència que aquesta commemoració serva el record d'una manera d'entendre la gestió de la res publica per part dels nostres ancestres. I sobretot que, després de tres-cents anys, la flama de la identitat catalana es manté encesa expressant una voluntat absoluta de reafirmació nacional.

Així mateix, aquest Comissariat commemorarà una altra efemèride que s'escaurà l'any 2014: la creació fa cent anys de la Mancomunitat de Catalunya. Aquesta va ser la primera estructura d'autogovern després del 1714. Una unió de diputacions que va permetre, tot i els recursos migrats de què disposava, endegar un pla de modernització del país que s'estroncà amb una altra desfeta.

Aquestes dues cites històriques han de ser el pretext per aconseguir, en primer lloc, un coneixement més concret de la nostra realitat històrica per part de tota la població i en especial de les generacions més joves. Tal com recull la moció del Parlament, hem de ser capaços d'estimular l'interès d'alumnes, estudiants i universitaris. D'altra banda, aquestes actuacions també ens han d'ajudar a projectar-nos internacionalment. Catalunya tindrà, novament, l'oportunitat d'explicar-se a Europa d'una forma directa i sense intermediaris.

Miquel Calçada i Olivella



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici