GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
181: 1474, La forquilla

181: 1474, La forquilla


Alguns estudiosos de la història de la cuina com el professor Anthony Rowley, de la facultat de Ciències Polítiques (SciencesPo) de París, han situat la  cuina catalana en els orígens de la cuina moderna. Segons Rowley, en els inicis del Renaixement «tota la cuina catalana és posada com a exemple a tot el món cristià, en raó de la qualitat de les seves menges i de la temperança dels convits». Rowley explica que un dels consellers dels reis catalans critica «els costums bàrbars dels francesos i dels italians, que agafen la carn amb les mans, mentre que els catalans són els únics que utilitzen forquilles, que permeten fixar les carns abans de tallar-les». Segons Rowley, a De honeste voluptate, un dels primers llibres de cuina impresos (ràpidament traduït del llatí al francès i a l’alemany) escrit per Platino, bibliotecari del Papa de Roma, la cuina catalana és considerada la primera. La idea de Rowleyés que «als segles XIV i XV, les receptes catalanes es difonen per totes les corts d’Europa, a mesura que els reis d’Aragó estenen les seves possessions».
 
Segons Platino, calia que els europeus s’inspiressin en les receptes i en les formes de la cuina catalana. El model català de cuina és resultat, segons Rowley, de la combinació dels plats de muntanya, amb llard o formatge, amb les aportacions mediterrànies i orientals, com hortalisses o espècies. L’Europa senyorial, per exemple, prengué el costum de «saupoudrer ses plats de sucre et de la canelle, à la mode catalane».
 
Francesc Roca


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici