GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Joan Cavaller. Canvi de llenguatge: de colonitzadors a invasors

Joan Cavaller. Canvi de llenguatge: de colonitzadors a invasors


 
El 19 de novembre de 2010 vam publicar un article en aquesta web amb el títol "Penetració entre els catalans del concepte de Catalunya com a colònia dels espanyols", en el qual ens fèiem ressò del fet que els catalans havien incorporat en el llenguatge públic la noció referida al títol en qüestió.
 
Per tancar aquest article vam escriure el següent:
 
 
 
 
 
Qui escriu aquestes paraules voldria que el llenguatge públic assumís amb tota normalitat altres nocions paral·leles a les que també ja ens hi hem referit com ara "la democràcia no legitima la invasió de 1714", "Catalunya és un estat ocupat", "les tropes espanyoles i franceses han d'abandonar el nostre territori", "Catalunya ha de tenir un exèrcit propi", etc. Temps al temps.
 
Doncs bé, la proximitat del referèndum per la independència de Catalunya ha provocat que el llenguatge públic dels catalans hagi fet el pas següent i ara es comenci a parlar obertament que els catalans vivim una situació d'ocupació militar com a conseqüència de la invasió de 1707-1715 en què, recordem, els estats d'Aragó, Catalunya, Mallorca i València van ser desmantellats i incorporats a la Corona de Castella.

Correspon al Sr. Carles Puigdemont, alcalde de Girona, el mèrit d'haver gosat a parlar en aquests termes. Això no significa que la noció d'invasió no hi fos ja abans en la mentalitat dels catalans. De fet, hi és des de 1714 si no abans, però és ara que, en democràcia, algú amb responsabilitats públiques s'atreveix a dir-ho obertament.

Bé, en benefici de la nostra llibertat i de la veritat dels fets històrics, tant de bo la nova concepció es generalitzi i poguem negociar amb els espanyols la retirada de les tropes d'ocupació en tant que tal cosa. Preguem també que el procés de restitució dels nostres estats es dugui a terme de manera pacífica i ordenada.

19 de març de 2013
 
 
 
 

Carles Puigdemont: «Els invasors seran foragitats de Catalunya»

 
Quico Sallés
 
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha estat l'encarregat de donar la benvinguda a la segona assemblea de l'ANC que aquest matí se celebra al pavelló Fontajau de Girona. Puigdemont ha utilitzat la seva breu intervenció per insuflar moral als prop de 3.000 assistents al conclave independentista. "Ens aplega un objectiu: ser un estat independent a Europa, som a la recta final", ha sentenciat Puigdemon.

L'alcalde convergent i diputat al Parlament també ha volgut recordar la persecució de la "por" que pateix el seu consistori, i ell personalment, per part de la delegació del govern espanyol a Catalunya. "No ens faran enrere", ha advertit Puigdemon abans de tancar el seu discurs pronunciant un dels darrers escrits del periodista gironí, Carles Rahola, -ahir va fer 74 anys que fou afusellat pel feixisme-: "Els invasors seran foragitats de Catalunya, com ho foren a Bélgica, i la nostra terra tornarà a ésser, sota la República, en la pau i el treball, senyora de les seves llibertats i els seus destints, Visca Girona i Visca Catalunya Lliure!".
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici