GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
154: 1917. La Constitució de l’Uruguai

154: 1917. La Constitució de l’Uruguai


La principal realització políticoadministrativa del moviment d’opinió de la República Oriental de l’Uruguai conegut com a batllisme és la Constitució de 1917.

 

El batllisme és un corrent polític, a Uruguai, sovint liderat per els descendents del català Josep Batlle. I, política a banda, la presència catalana a Uruguai des del 1800 ha estat significativa: des de la introducció dels conreus de les vinyes, o dels jardins d’infància, fins a la construcció d’un gran dic al port de Montevideo. La Constitució de 1917 respon als principis del liberalisme avançat, i inclou propostes de direcció socialdemòcrata de l’economia.

La idea inicial fou limitar el poder del President de la República, del poder executiu i del partit que obté la majoria. L’executiu estaria format per dues àrees: política i econòmica. L’àrea política es veuria limitada per una gran autonomia municipal. I la inexistència d’un servei militar obligatori disminuïa el pes militar del govern. Pel que fa a l’àrea econòmica el govern era format per 9 consellers (o ministres) dels quals 3 correspondrien a l’oposició.

D’altra banda, tindrien caràcter d’organisme autònom: «l’Ensenyament, l’Assistència pública, el Consell nacional d’Higiene, la Caixa de jubilacions i pensions, el Banc d’assegurances, el Banc postal, el Banc de la República, el Banc hipotecari, les ‘Usines’ (centrals) elèctriques (l’Estat té el monopoli de la producció d’energia elèctrica), els Ports i la Navegació interior, els Ferrocarrils i tramvies de l’estat, Correus, telègrafs i telèfons». La Constitució separava l’estat de l’Església catòlica, i eximia del pagament d’impostos a totes les confessions religioses.

Francesc Roca

 

A la imatge: Josep Batlle, president de la República entre 1903-1907 i 1911-1915.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici