GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
148: Els catalans i la descoberta europea de l’Àfrica Occidental

148: Els catalans i la descoberta europea de l’Àfrica Occidental


 

El dia 10 d’agost del 1346 el navegant JaumeFerrer arribà, en el seu periple per l’Oceà Atlàntic, seguint les costes de l’Àfrica Occidental, a un punt molt concret: l’anomenat riu de l’Or, situat a l’actual costa de Gàmbia. Els europeus més avançats en temes de navegació (i cartografia) que eren, en aquell moment, els catalans, iniciaven així l’aventura d’una descoberta que seria seguida, cent anys més tard, pels portuguesos.

 

De fet, a l’inici de l’aventura portuguesa, hi hauria alguns catalans. Jaume Ribes, de l’Escola cartogràfica deMallorca, seria contractat per la Corona portuguesa per a dirigir la posta en marxa, el 1414, de l’Acadèmia de Ciències de la navegació de la vila de Sagres, situada a l’Algarve, al sud de Portugal, prop del cap de Sant Vicens. L’Acadèmia “acolhera marinheiros e outros ‘sabedores do mar’, bem com grandes cartógrafos e geógrafos de todas as procedências e naçôes, que auxuliara com seu cohecimiento a expansâo de Portugal nos séculos XV i XVI”.

 

El promotor seria el príncep Enric, dit el Navegant, i el director seria Jaume Ribes, fill d’Abraham Cresques «o que elaborara o célebre Atlas Catalaô de 1375». Al centre de recerques científiques de Sagres es formarien, durant molts anys, els nombrosos navegants que optarien, com la Corona de Portugal, per l’altra la ruta de les Índies: la que seguiria les costes occidentals d’Àfrica (i les illes atlàntiques properes) fins a l’extrem sud d’Àfrica: el Cap de Bona Esperança. La ruta que havia iniciat cent anys abans Jaume Ferrer.

 

 

Francesc Roca



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici