GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
146:  1421-1614: Senyeres, de la Mediterrània a l’Atlàntic

146: 1421-1614: Senyeres, de la Mediterrània a l’Atlàntic


Els mapes dels cartògrafs portuguesos, italians i grecs que representen les costes i els ports de la Mediterrània, de les Illes Canàries i dels territoris costaners d’Amèrica inclouen, com a element d’identificació, senyeres o creus de Sant Jordi que indiquen algun tipus de presència catalana.

 

Per exemple, un mapa portuguès de 1519 de Pedro Reinel, conservat a la Biblioteca de Baviera de Munic, inclou senyeres a la costa mediterrània de la Península Ibèrica, a les Canàries, a Florida, al Yucatan-Hondures-Panamà, i a la costa del que avui és Veneçuela i les Guayanes. Com si aquests territoris depenguessin només de la Corona d’Aragó. Un altre exemple.

Un mapa de la Mediterrània de 1578 de Joan Martines, conservat a la Universitat de Califòrnia, distingeix clarament entre els territoris mediterranis d’Aragó i de Castella. La senyera és a Barcelona, Mallorca, València, Sicília, Sardenya i Tunis. La bandera de Castella-Lleó a Granada, Ceuta i Melilla. Com que Catalunya-Aragó és una confederació, la senyera apareix en combinació amb altres. Per exemple, a Tunis, hi ha una combinació Senyera- Mitja Lluna. Això no succeeix en els territoris que pertanyen a l’uniformista corona castellana.

Tercer exemple. Un mapamundi de 1583 del portuguès Sebastiao Lopes que es conserva a la Biblioteca Nacional de França, a París, inclou senyeres a la Corona d’Aragó, a dos ciutats del Nord d’Àfrica (Oran i Trípoli, on Carles V i la Generalitat havien intervingut militarment), a Veneçuela i l’Amazònia (amb presència de caputxins catalans), al Riu del Plata («descobert» per Sebastià Cabot), i a Perú i Xile. La inexistència d’una bandera espanyola fins al segle XVIII i el protagonisme de catalans, mallorquins i valencians pot explicar aquests fets.

Francesc Roca



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici