GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
La Fundació i Emblecat signen un conveni de col·laboració

La Fundació i Emblecat signen un conveni de col·laboració


La Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya ha signat un conveni amb Emblecat, Associació Catalana d’Estudis d’Emblemàtica Art i Societat, per tal de difondre les activitats d'aquesta associació i dur a terme activitats conjuntes.

 

Emblecat és una plataforma creada al abril de 2010 per conèixer, aprofundir i difondre estudis sobre art, iconografia i emblemàtica com a eines per llegir i interpretar l’art.

 

L’Associació Catalana d’Estudis d’Emblemàtica, Art i Societat està formada per un grup de persones interessades en l’estudi de l’art i altres disciplines relacionades amb la cultura simbòlica de tots els períodes històrics, països i llengües amb especial atenció a Catalunya.

 

Els investigadors d’Emblecat se interessen pel ressò iconogràfic de la bibliografia clàssica, de les fonts documentals e impreses en l’art i l’obra gràfica per comprovar com han canviat o s’han mantingut algunes idees al llarg del temps fins als nostres dies, generant nous escrits i noves fonts presents en l’art, la música, la literatura i, en resum, la cultura dels països.

 

 

Participació en els congressos de la Societat Espanyola d’Emblemàtica.

 

Després de molts anys d’absència, a l’octubre de 2007, en el marc del VIè Congrés Internacional de la Societat Espanyola d’Emblemàtica (SEE), es van presentar diversos treballs sobre cultura simbòlica realitzats a Catalunya, amb les comunicacions La Escuela de Atenas de Rafael y su difusión en la prensa romana de finales del siglo XVII, realitzat per Esther Garcia Portugués; Espejos  de cultures: los enigmas de la emblemática en la cultura gràfica popular del siglo XVII, de Yolanda Pérez i Atheneo de Grandesa, un ejemplo de literatura emblemàtica catalana, d´Alma Reza. Així es va iniciar un projecte que proposa obrir un nou espai de recerca dedicat a fer una relectura de la imatge simbòlica a Catalunya.

 

Els treballs posen de manifest la influència de l’emblemàtica en els escrits catalans dels segles XVI i XVII, en els que, acompanyats per imatges d’alt contingut simbòlic, els textos competeixen amb altres de l’època. La representació gràfica d’auques o la publicació de llibres com l’Atheneo de Grandesa de Josep Romaguera de 1681 són clars exemples de la gran acceptació que van tenir els texts que acompanyats d’imatges oferien al lector un altra forma de comprendre de manera més senzilla un discurs complex.

 

El desembre de 2009, en el VIIè Congrés de la SEE titulat "Emblemàtica transcendent. Hermenèutica de la imatge, iconologia del text", que va tenir lloc a Pamplona, es van presentar nous treballs com ara José Antonio Ortiz Garcia, Entre novíssims i cartutxos. La cultura gràfica catalana a l’entorn de la mort; Eshter Garcia Portugués: Hércules y Onfalia en los fastos de Ovidio. El texto llevado a la pintura; i Alma Reza: Ceremonia y presencia real en Barcelona. Juan de Austria y la fiesta de los plateros.

  

 

Participació en altres congressos:

 

L’equip de recerca d’Emblecat vol donar difusió de tots els treballs que realitza participant en altres congressos amb la finalitat de donar-los a conèixer en altres camps d’estudi. Per aquest motiu van participar al VIè Congrés d’Història Moderna de Catalunya, organitzat per la Universitat de Barcelona el mes de desembre de 2008, on Esther García Portugués va presentar la comunicació titulada “Testimonis de la festa amb motiu de la vinguda reial a Barcelona l’any 1802”, i Alma Reza “Devoción Inmaculista en Barcelona, 1652 – 1662. Una imagen triunfal de la monarquía hispànica”.

 

Properament, Emblecat participarà en el XVIII Congreso del CEHA del Comité Español de Historia del Arte, titulat Mirando a Clío. El arte español espejo de su historia, que se celebrarà a la Universidad de Santiago de Compostela entre els dies 20 i 24 de setembre de 2010, on Esther García Portugués presentarà la comunicació “La ciudad de Barcelona anfitriona de Fernando VII”.

 

 

Bibliografia

 

Esther García Portugués “La Escuela de Atenas de Rafael y su difusión en la prensa romana de finales del siglo XVII” en Imagen y cultura  (Gandía 16 al 18 de octubre 2007) Universitat Internacional de Gandía – Generalitat Valenciana, 2008 pp.787 -801

 

Esther García Portugués, “Testimonis de la festa amb motiu de la vinguda reial a Barcelona l’any 1802”, VIè. Congrés d’Història Moderna de Catalunya, Barcelona, Universitat de Barcelona (2008)

 

Eshter Garcia Portugués, “ Hércules y Onfalia en los fastos de Ovidio. El texto llevado a la pintura” en Emblemática Trascendente. Hermenéutica de la imagen, iconología del texto. Universidad de Navarra (Pamplona  9-11 de diciembre de 2009) en premsa

 

Esther García Portugués, “La ciudad de Barcelona anfitriona de Fernando VII”, Actas del XVIII Congreso del CEHA: Mirando a Clio. El arte español espejo de su historia, Santiago de Compostela, Universidad de Santiago de Compostela, del 20 al 24 de septiembre de 2010, (en premsa)

 

José Antonio Ortiz “Entre novísimos y cartujos. La cultura gráfica catalana en torno a la muerte” en Emblemática Trascendente. Hermenéutica de la imagen, iconología del texto. Universidad de Navarra (Pamplona  9-11 de diciembre de 2009) en premsa

 

Yolanda Pérez Carrasco “Espejos de Culturas: los enigmas de la emblemática en la cultura gráfica popular  del siglo XVII” en Imagen y cultura  (Gandía 16 al 18 de octubre 2007) Universitat Internacional de Gandía – Generalitat Valenciana, 2008 pp. 1237- 1242

 

Alma Linda Reza “Atheneo de Grandesa, un ejemplo de literatura emblemática catalana” Imagen y cultura  (Gandía 16 al 18 de octubre 2007) Universitat Internacional de Gandia – Generalitat Valenciana, 2008 pp. 1325 -1336.

 

Alma Linda Reza, “Devoción Inmaculista en Barcelona, 1652 – 1662. Una imagen triunfal de la monarquía hispànica”. VIè. Congrés d’Història Moderna de Catalunya, núm.28, Barcelona, Universitat de Barcelona (2008)

 

Alma Linda Reza, “Ceremonia y presencia Real en Barcelona. Juan de Austria y la fieta de los plateros” en Emblemática Trascendente. Hermenéutica de la imagen, iconología del texto. Universidad de Navarra (Pamplona  9-11 de diciembre de 2009) en premsa

 

Exposició virtual Deleitando Enseña. Una lección de emblemàtica. Universidad de Navarra. 2009

http://www.unav.es/biblioteca/fondoantiguo/hufaexp20/Deleitando_ensena/Portada.html

 

 

Foto (peu d´ imatge)

Membres de Emblecat  i altres representants de Universitats  catalanes en el VII Congrés de la Societat Espanyola d´Emblemática. Pamplona, desembre 2009. 

María Gargante Llanes, Esther García Portugués, Alma Reza, Ida Mauro, Xavier Roura, José Antonio Ortíz.

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici