GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

139: Colom, Ballester, Margarit-Boïl, a la Hispaniola


Isabel I de Castella i el rei Ferran II de Catalunya-Aragó, que havien rebut a Colom de tornada del seu primer viatge al Tinell, o al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, esdevingueren, conjuntament, els responsables de la política americana. (De la mateixa manera que havien dirigit, conjuntament, la incorporació del regne de Granada al pack de Castella-Aragó).

Només així s’explica que, en aquesta segona travessia de l’Oceà Atlàntic, al costat de Cristòfol Colom, hi hagués una forta presència catalana: un cap militar, Pere de Margarit, un cap religiós, Bernat de Boïl, nomenat pel Papa Alexandre VII (de la família dels Borja valencians) i un cap polític, Miquel Ballester, que, al 1.500, esdevingué el primer governador de l’illa d’Hispaniola (Haití), i que seria el responsable de la introducció dels conreus de canya de sucre a Amèrica.

I un científic, un antropòleg d’abans de que l’antropologia existís, Ramon Pané, que ja formava part de la petita expedició de 1492, i escriuria el primer llibre sobre la  llengua i les formes de viure dels habitants de la Hispaniola. De fet, la sensibilitat -i la prudència- de Colom es nota en detalls com la tria d’aquest nom ‘Hispaniola’ (i no: ‘Castellana’) per a designar l’illa d’Haití, o d’escollir ‘Montserrat’ per a denominar una illa volcànica de les Antilles, amb unes muntanyes amb un perfil semblant.

 

Francesc Roca

4 d'abril de 2006

Font: 20 minutos



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici