GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica

Articles i documents

Autors
1714
Canàries i Catalunya
Cap a la independència de Catalunya
Catalunya medieval
El franquisme avui
Els ibers i la Corona d'Aragó avui
Emblecat
Espanya contra l'estat i el regne de Catalunya
Etimologia de la paraula "Catalunya"
Heràldica catalana a Espanya i el món
Independències americanes
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Carta del lector: Jaume de Marcos: voluntat nacional sense monarques

Carta del lector: Jaume de Marcos: voluntat nacional sense monarques


Jaume de Marcos, lector del portal de la Fundació, ens ha fet arribar aquest escrit a propòsit de la polèmica que els espanyols mantenen sobre la condició política i nacional menor dels catalans pel fet que Catalunya, pretesament, no ha estat mai regne sinó només conjunt de comtats i principat.
 
"Benvolguts,
 
Certament, qui pensa que ser un Principat (o fins i tot comtat) vol dir menys que regne, o no sap res com funcionava la política medieval, o vol ser enganyat. Si ens referim als textes dels reis d'Aragó i dels mateixos Usatges de Barcelona (que, per ser els nostres, haurien de ser també el nostre primer referent i no pas la literatura castellana del XVI o XVII), sempre es parla de 'principatus', i per tant aquesta és la denominació correcta. Catalunya, tot i que va tenir reis, no va ser mai regne. Quant a la fal·làcia que, no havent estat mai regne, Catalunya no és nació, gairebé fa riure: la nació més poderosa del món, Estats Units, no va ser mai regne, és més, es van revoltar contra el rei i el van guanyar, i per això són ara una nació. I com ella, hi ha molts més exemples de "nació sense rei". Mireu França, que veritablement esdevé nació (en el sentit modern del terme) quan li talla el cap al rei, i no pas abans. Per tant, podem afirmar tranquil·lament la nostra voluntat nacional sense necessitat de justificar-ho amb monarques.
 
Jaume de Marcos
20 de març de 2010"
 
 
Estem d'acord amb les línies generals de l'argumentació d'en Jaume però hi ha dues afirmacions que volem comentar:
 
a) "Catalunya, tot i que va tenir reis, no va ser mai regne"
 
La qüestió de fons no és tant la condició de regne (que Catalunya, en efecte, no va ser des d'un punt de vista nominal però sí, plenament, des d'un punt de vista institucional i per això aquí ho defensem) sinó la condició d'Estat que Catalunya va gaudir entre els anys 988 i 1714. Tot l'argumentari espanyolista que menysprea la noció de Catalunya com a regne persegueix bàsicament negar aquell passat en què Catalunya va ser Estat, i ho fa per a deslegitimar les pretensions contemporànies dels catalans de tornar a tenir Estat propi. Aquest és el problema real de fons. I si des de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya donem publicitat a la polèmica en qüestió no és per una qüestió purament academicista sinó per un interès eminentment pràctic: volem que Catalunya torni a ser Estat.
 
b) "Podem afirmar tranquil·lament la nostra voluntat nacional sense necessitat de justificar-ho amb monarques".
 
Estem d'acord que una nació no necessita organitzar-se políticament en forma de monarquia, de fet preferim la democràcia, però el cert és que els espanyols ataquen, i ataquen portant el tema a les més altes instàncies polítiques de l'Estat. I ja sabeu què diuen: qui calla, otorga. Per bé que entenem perfectament que els catalans som nació, amb regne o sense, creiem que cal contestar, en benefici de la veritat objectiva dels fets de la història, en benefici de la nostra dignitat com a poble i en benefici de la reinstauració de l'Estat de Catalunya que vam perdre el 1714.
 
Agraïm en Jaume el seu escrit i convidem els nostres lectors a participar activament fent-nos arribar els comentaris que considereu pertinents. Atès que hem detectat un cert estat de nerviosisme entre alguns determinats grups que pensen diferent al que s'exposa en la nostra web, volem advertir que no publicarem mai aquells escrits que no s'ajustin a unes mínimes normes de respecte i educació.
 
25 de març de 2010


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici