GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
69: Jaspert de Castellnou, almirall de Castella

69: Jaspert de Castellnou, almirall de Castella


Jaspert de Castellnou, conegut per la historiografia castellana com a Gilberto o Gispert de Castelnou, va ser un destacat almirall català que va tenir una participació decisiva en alguns dels fets més destacats de la reconquesta castellana d’Andalusia, a principis del segle XIV.

La figura de l’almirall Castellnou va començar a destacar en les campanyes contra el regne de Granada conseqüència del tractat d’Alcalà d’Henares, signat pels reis Jaume II de Catalunya i Ferran IV de Castella, l’any 1308. Les clàusules del tractat estipulaven el repartiment dels territoris musulmans conquerits. El regne d’Almeria seria per al rei català, a compte de la sisena part del regne de Granada.

Jaspert de Castellnou comandava la flota combinada que va ocupar l’estret de Gibraltar. La seva perícia militar i diplomàtica va resultar fonamental en la presa de Ceuta, el setge d’Algesires i en la primera conquesta castellana de Gibraltar (1309), que haurien estat inviables sense la participació d’una flota poderosa i ben dirigida com la catalana.

El rei castellà, Ferran IV, es va adonar de seguida que li calia algú de la vàlua de Castellnou si volia aconseguir una marina mínimament homologable. Dit i fet, prèvia demanda a Jaume II- que hi va consentir-, el va nomenar almirall de Castella. No era el primer català que ostentava aquest càrrec. Curiosament, no tenim notícia en sentit contrari, és a dir, de cap almirall castellà de la marina catalana abans del segle XVI. Va exercir el càrrec a partir de 1310. Les fonts, però, no es posen d’acord sobre la data en què el va deixar. Alguns autors parlen de l’any 1314, d’altres, del 1317 o, fins i tot, del 1319.

Els mèrits de Castellnou encara li van valer un altre nomenament d’importància. L’any 1310, també per decisió directa de Ferran IV, va ser nomenat alcaid de Tarifa, enclavament estratègic castellà per al control de l’estret de Gibraltar.

L’empremta deixada per Castellnou en l’organització de la marina castellana va ser profunda. En paraules dels historiadors Calderón Ortega i Díaz González, “la actuación del Almirante Castelnou supuso un acrecimiento del prestigio del Almirantazgo Castellano”.

 

Armand Sanmamed

18/01/09



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici