GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
68: Francesc Salvà i Campillo, inventor del telègraf elèctric

68: Francesc Salvà i Campillo, inventor del telègraf elèctric


La Il·lustració és un moviment poc estudiat i valorat a Catalunya. Segurament, perquè les conseqüències de la guerra de Successió i la repressió posterior han enfosquit la memòria d’aquell moviment racionalista i de la resta del segle XVIII a Catalunya. Més enllà de la figura d’Antoni de Capmany que, des del seu historicisme i·lustrat, va posar les bases de la Renaixença posterior, pocs noms han transcendit els estudis especialitzats. Sens dubte, entre els que ho merexerien caldria destacar, en primeríssim lloc, el del metge, físic i meteoròleg Francesc Salvà i Campillo, prototipus del científic il·lustrat català.

Nascut a Barcelona el 1751, va començar els seus estudis al Col·legi Episcopal de Barcelona. Va fer els estudis universitaris a València, Osca -on es va llicenciar- i a Tolosa de Llenguadoc, on es va doctorar. La seva figura s’emmarca en la gran tradició mèdica catalana que des d’Arnau de Vilanova fins a Josep Trueta ha donat grans noms al desenvolupament d’aquesta disciplina científica a nivell mundial.

En la línia dels grans metges catalans de totes les èpoques, Salvà sempre va tenir un compromís clar amb el país, que en el seu cas es va concretar en un doble vessant. Per una banda, el seu esforç per retornar a Barcelona la possibilitat de formar metges, perduda després de la guerra de Successió, i que va culminar amb la creació d’una càtedra de clínica de la qual va ser el primer titular, com a pas previ a l’establiment d’una gran facultat de medicina. I, per altra banda, per la seva preocupació per la utilitat pràctica de la medicina i, en conseqüència, pel seu interès per la medicina social. En aquest sentit, destaca la seva vocació per l’higienisme i la salut pública. Defensor de la difusió de la vacunació contra la verola, els seus treballs sobre diverses malaties, especialment la febre groga, van donar-li un gran reconeixement internacional.

Tanmateix, no va ser la seva feina com a metge sinó les seves aportacions en el camp de la física les que li van atorgar un lloc destacat en la història de la ciència. En concret, com a precursor de la telegrafia elèctrica de la qual va posar les bases en el seu estudi “Laicidad aplicada a la telegrafia” presentat, el 1795, a la Reial Acadèmia de Ciències Naturals i Art de Barcelona. Les seves experiències que va anar acumulant al seu del carrer Petritxol li van permetre presentar, el 1804, aportacions innovadores respecte a qualsevol sistema anterior: l’ús de l’electricitat dinàmica proporcionada per una pila voltàica i l’ús de receptors d’origenoquímic basats en la descomposició  de l’aigua peròlisi. Un disseny seu del 1804 va inspirar un dels primers telègrafsoquímics reeixits, el del físic i inventor alemany Samuel Thomas von Sömmering, l’any 1809. Les aportacions de Salvà que, fins i tot, avançaven diversos aspectes de la telegrafia sense fils o dels cables submarins li van valer el reconeixement del pare de la radio i les telecomunicacions sense fils Guglielmo Marconi com a precursor de la telegrafia elèctrica.

Salvà va ser un home de múltiples interessos, entre els quals destaquen la navegació aerostàtica (va participar en l’enlairament dels primers globus aerostàtics de l’estat espanyol, l’any 1784 a Barcelona), la navegació submarina (el seu Vaixell-Peix es va avançar mig segle a Monturiol, tot i que no va poder solucionar el problema de subministrament d’aire a l’interior del vehicle) o la meteorologia (va ser autor de la sèrie meteorològica més antiga de l’estat espanyol).

Armand Sanmamed
14 de desembre de 2009


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici