GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials

Editorials

Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Editorial Març 2009: Contra la decadència

Editorial Març 2009: Contra la decadència


El mite de la decadència catalana dels segles XVI i XVII, elaborat durant la Renaixença, sobretot per referir-se a la literatura catalana, però que es va anar estenent al conjunt social, econòmic i polític del país, ha estat tan assumit per historiadors i escriptors posteriors i ha arrelat amb tanta força en el subconscient català que, hores d’ara, dificulta l’elaboració d’una història nacional ajustada a la realitat i manté, en l’imaginari col·lectiu, la visió de Catalunya com una província empobrida i decadent políticament i culturalment, enfront d’una Castella, rica i esplendorosa, que vivia el seu màxim apogeu polític i cultural.

 

La historiografia catalana dels últims anys ha començat a posar les coses al seu lloc. S’ha fet una bona feina en els camps de la historiografia política, en què es dibuixen unes institucions de la terra fortes i una classe dirigent (v. Recomanem sobre el llibre d’Antoni Simon o l’article de l’Oriol Junqueras) preparada i decidida a plantar cara a una monarquia, depredadora i ineficaç; de la historiografia econòmica (vegeu el Recomanem d’avui) que presenta un país en expansió,. com ho demostraria, entre d’altres factors, el gran moment constructiu. Fins i tot, en el terreny de la llengua i la literatura, la feina de Jordi Bilbeny i d’altres investigadors, està obrint una escletxa de llum. Encara queda feina per fer en el camp de la demografia, però ja s’intueixen elements per a un replantejament en profunditat sobre el baix nivell demogràfic del país. De tot plegat, sorgeix la imatge d’un país que no té gaire a veure amb una província a l’ombra dels nostres veïns cosmopolites. Vist de més a prop, la imatge seria, més aviat, la contrària.

 

Ara, cal que, entitats com la nostra, facin un esforç de suport i divulgació d’aquesta feina perquè sigui de profit i ajudi a elevar l’autoestima pròpia vers un país que, amb estructures d’estat, encara podia escollir les seves opcions de futur. En definitiva, cal que posem les bases d’un imaginari col·lectiu que, a més de ser més fidel a la veritat, no sigui tributari d’una història aliena que ha nascut amb l’objectiu d’anorrear-nos.

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici