GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
41: Joan d’Alcàzar (s. XVI), primer metge de l’illa de Cuba

41: Joan d’Alcàzar (s. XVI), primer metge de l’illa de Cuba


Els historiadors de la medicina a Cuba coincideixen a atorgar el títol honorífic de primer metge cubà a Diego Vázquez de Hinostrosa, nascut a la Havana el 1626 i que va obtenir el títol de batxiller en medicina l’any 1651, a la universitat mexicana de San Hipólito de Mexico, al virregnat de Nova Espanya. Més enllà d’això, trobem que l’ajuntament de Santiago de Cuba va concedir, a la curandera índia Mariana Nava, llicència per practicar la medicina, fet pel qual alguns consideren que fou la primera persona en exercir legalment aquesta professió a Cuba.

 

Certament, Vázquez de Hinostrosa ha de ser considerat el primer cubà (nascut a l’illa) en obtenir el títol de doctor i la curandera Nava, que atresorava en la seva persona la rica tradició sanitària indígena i va ser autoritzada a exercir la medicina en un moment de notòria manca d’aquesta mena de professionals a l’illa, la primera dona cubana a exercir la medicina. Un i altra tindrien l’honor de ser els primers cubans que la història documenta exercint la medicina a Cuba.

 

Tanmateix, sovint s’oblida, al fer referència a la història de la medicina a Cuba en època colonial, que els dos primers metges dels quals es té notícia que van exercir aquesta professió a l’illa són, precisament, dos compatriotes nostres: el català Joan d’Alcazar i el valencià Domingo Alpartill.

 

Joan d’Alcàzar era llicenciat en medicina per la universitat de Lleida. Tenim dades de la seva estada a Santiago de Cuba entre els anys 1526 i 1528. Posteriorment, va passar a Mèxic, fent el camí contrari al de Vázquez de Hinostrosa, on sembla que va tenir un important paper en els primers temps de la conquesta. Va rebre honors de Carles I.

 

Abans d’ell, la majoria d’historiadors coincideixen en afirmar que el primer europeu que va exercir la medicina a Cuba va ser Domingo Alpartill, natural de València i que va treballar a Santiago de Cuba des de 1518 fins l’any 1525 en què va morir (podríem especular que va ser aleshores que va aparèixer Alcàzar). Tanmateix no es té constància que fos un graduat.

 

Per tant, de moment, cal concedir a Joan d’Alcàzar l’honor d’haver estat el primer metge titulat que va exercir la professió a la illa de Cuba.

 

 

 

Armand Sanmamed


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici