GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
22 : Benet Garret (Barcelona, 1450-Nàpols, 1514)

22 : Benet Garret (Barcelona, 1450-Nàpols, 1514)


La nostra història està farcida de guerres. Totes les guerres duen associat un fenòmen gairebé tan dramàtic i, sempre, terrible: l’emigració i l’exili. Aquest fenòmen, d’una importància enorme per la seva repercussió en la història i la supervivència de la nostra nació, ha estat profusament tractat en alguns casos, com el de la Guerra de Successió o el de la Guerra d’Espanya (1936-1939). En d’altres, però, com el de la Guerra de Separació (1640-1652) o el de la Guerra Civil (1462-1472) ha estat molt poc o gens estudiat.  

En aquest darrer cas, el de la guerra que va enfrontar Joan II a les institucions de la terra, també molta gent va haver de marxar, de grat o per força, sobretot cap a València i cap a Nàpols, on regnava Ferran I, el fill d’Alfons el Magnànim. Entre els que van marxar cap a Nàpols, destaca un nom que esdevindria un referent de la literatura en llengua italiana. Ens referim a Benet Garret, nascut a Barcelona el 1450 i que passarà a la història pel seu nom italianitzat: Benedetto “il Cariteo”.   

A Nàpols, Garret, s’incorpora a l’aparell burocràtic de la cort catalanoaragonesa de Ferran I on anirà escalant posicions fins a convertir-se en el secretari de Ferran II. La invasió francesa de Carles VIII, l’any 1501, provoca un nou exili de Garret, aquest cop a Roma. No tornarà a Nàpols fins a la reconquesta de Ferran el Catòlic, el 1504. El virrei del Catòlic, Gonzalo Fernández de Còrdova, el nomena governador del comtat de Nola. Garret ja no es mourà de Nàpols fins a la seva mort, l’any 1514.   

Garret, il Cariteo, tanmateix, no ha passat a la història per la seva carrera política, sinó per la seva petjada com a humanista i poeta. La seva obra més famosa és un cançoner amorós i polític Endimione (1506, ampliat el 1509), considerat una obra important de la literatura italiana del quattrocento i exemple de petrarquisme, en la qual no hi manquen referències nostàlgiques a la seva Barcelona natal. En vida, l’obra de Garret va tenir difusió immediata gràcies a la tipografia veneciana i napolitana de l’època. 

Armand Sanmamed



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici