GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@inh.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Club Histocat

Rutes. Excursions

Tertúlies

Fes-te col·laborador

  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Ruta Carles I, rei i emperador a Barcelona (24 octubre 2009)


El gener de 1516 va morir Ferran el catòlic, rei de Catalunya, Aragó i València. En el seu testament, Ferran nomenava hereu el seu net Carles, fill de Joana. El 14 de març, Carles va ser coronat com a successor a Brussel·les, on residia. Donada la seva absència, Alfons d'Aragó, arquebisbe de Saragossa, i fill natural de Ferran el Catòlic, va ser nomenat regent.

Fins el 1519, el nou rei no va visitar Catalunya. Un cop ja havia estat reconegut rei per les Corts de Castella (9 de febrer de 1518) i Aragó (20 de maig de 1518), el 15 de febrer de 1519 Carles entrava a Barcelona i convocava les Corts per tal de ser reconegut com a nou monarca.

Entretant, el 15 de gener havia mort el seu avi patern Maximilià d'Àustria (Habsburg) i s'iniciava una dura carrera per aconseguir la successió al tron centreeuropeu.

Durant el procés de deliberació corresponent dels diputats catalans per nomenar-lo rei, Carles I va celebrar el mes de març a la Catedral de Barcelona la XIX Assemblea del Toisó d'Or, orde de la qual ell era Gran Mestre. Aquest orde l'integraven reis, prínceps i aristòcrates europeus. A la Catedral de Barcelona es van celebrar les exèquies per la mort de l'emperador Maximilià i també els actes del capítol de l'Orde del Toisó d'Or, amb grans festivitats i cerimònies, i la presència d'ambaixadors i aristòcrates de les Corts europees més importants.

Després de les deliberacions pertinents, el dia 16 d'abril els diputats catalans van reconèixer Carles com a nou rei de Catalunya.

Encara romandria un temps a Barcelona quan el 28 de juny de 1519 va rebre la notícia del seu nomenament com a emperador del Sacre Imperi Romano Germànic. Durant uns mesos, Barcelona va esdevenir també capital de l'imperi dels Habsburg.

Per si tots aquests esdeveniments no fossin suficients, al desembre de1519 van arribar a Barcelona el primer carregament de tresors i les notícies de les conquestes de Ferran Cortès procedents de Mèxic. Enlluernats per la dimensió dels descobriments i les conquestes del Nou Món, el portuguès Magalhaes va poder negociar amb el nou rei les condicions de l'expedició que el durien a fer la primera volta a la Terra, expedició que culminaria el 1521 el català Joan Sebastià Çacirera del Canós.

Tots aquests esdeveniments van convertir Barcelona l'any 1519 en un centre polític de primera magnitud. La ruta que la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya celebrarà el dia 24 d'octubre de 2009, vol recórrer els carrers de Barcelona on van tenir lloc aquells fets.

 

Retrat de Carles d'Habsburg.
Pintura de Bernaerd van Orley

 

Cor de la Catedral de Barcelona,
amb els distintius dels assistents
a l'Assemblea del Toisó d'Or

 

Escut de Catalunya amb la lletra tau dels alfabets
grecs i hebreu, adoptada per antonians,
símbol de conversió i penitència,
al carrer de Sant Antoni Abad,
en la ruta que va seguir Carles I a Barcelona
 

 

Creu a l'antic hospital de la Santa Creu,
en la ruta que va seguir Carles I a Barcelona

 

24 d'octubre de 2009. 10:00 hores. Ronda de Sant Antoni - Urgell - Sant Antoni Abad.
Metro Sant Antoni
Reserva la teva plaça enviant un missatge a info@inh.cat.
Preu: 7 € (6 € per als socis de la Fundació)
Forma de pagament: transferència al compte corrent de la Fundació: 2100 3275 21 2200076323
 
 
 
 
Barcelona al 1500
 
 
 
 
 
 
 
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici