GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat
404 Not Found

Not Found

The requested URL /external/histocat/calendario.php was not found on this server.


Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




404 Not Found

Not Found

The requested URL /external/histocat/usuarios.php was not found on this server.

  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Francesc Ginabreda. Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial

Francesc Ginabreda. Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial


El Museu Etnològic de Barcelona inaugura una nova etapa amb una exposició que fa una mirada crítica al passat sobre la relació de la ciutat amb la Guinea Espanyola, que pretén recuperar un tema poc explotat com la memòria colonial, perquè l’etnologia i l’antropologia “no han de ser complaents”.
 
Així s’ha expressat Carles Sala (ICUB), que ha presentat la mostra en companyia del director del Museu, Josep Fornés. Tots dos han ressaltat la voluntat de fer reflexionar d’aquest projecte, comissariat per Eloy Martín, Pablo González, Andrés Antebi i Alberto López. Els dos últims han fet una visita guiada de l’exposició, formada per més d’un centenar d’obres procedents de diferents institucions públiques i privades.
 
Tot i que es tracta d’una exposició sobre Barcelona, l’acció es desenvolupa a Ikunde, ciutat guineana on el mateix Ajuntament de Barcelona coordinava un dels diversos centres destinats a l’explotació de riqueses del territori. Els comissaris han aprofitat un espai del Museu de Cultures del Món –que es fusiona amb el Museu Etnològic–, al barri de la Ribera, per desgranar la relació entre Guinea i Barcelona, i, per extensió, entre aquesta colònia centreafricana i l’Estat espanyol. Una estàtua del Floquet de Neu –icona de l’exposició– encapçala el primer àmbit del recorregut: un relat imaginari de la visió minoritzadora i paternalista sobre l’Àfrica.
 
La situació del Floquet de Neu contrasta amb la de molt animals que foren víctimes de caça de l’explotació colonial, la voluntat del govern espanyol d’exhibir-los com a trofeus exòtics conquistats en la seva apropiació i dominació de la natura i el territori. Això també creava un contrast entre l’home blanc –que s’imposava a la natura, que era suposadament civilitzat– i l’home negre, tòpicament catalogat com un ésser primitiu.
 
Aquesta actitud paternalista comptà amb la col·laboració decisiva dels missioners claretians de Vic, que foren els primers exploradors i colons en desenvolupar l’acció extractiva de les riqueses i particularitats de Guinea. Les seves publicacions i treballs literaris, materials de traducció i gramàtiques sobre llengües locals, així com altres investigacions antropològiques o un fons fotogràfic molt important que s’ha digitalitzat, són malgrat tot un testimoni complet de les vicissituds dels seus habitants. Naturalment, la influència del catolicisme vehiculava la seva didàctica, igual que la política colonial i la participació d’empreses privades que regia les expedicions científiques.
 
L’objectiu dels comissaris, segons ells mateixos, és desmentir la neutralitat de la ciència, que no estava desvinculada de la dominació colonial tal com es pot observar, amb una mirada crítica, en el seus estudis. El mateix es pot dir de la feina dels etnòlegs i els fotògrafs i, per descomptat, de les empreses espanyoles, que contribuïren decisivament en les extraccions de fusta, cafè i (sobretot) cacau, però també (a banda de la fauna) d’objectes de tota mena. Molts burgesos adinerats, especialment catalans, van anar a l’illa a fer negocis. Entre ells, Fèlix Millet, un jovencell barceloní que tot just s’iniciava en el món de les expropiacions.
 
El Núvol. 09/06/2016


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
280.021 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
133.380  dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
113.349 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici