GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Pulsòmetre de la Cadena SER. El 42,3% dels catalans vol la independència

Pulsòmetre de la Cadena SER. El 42,3% dels catalans vol la independència


Des del 2002, la Cadena SER encarregava mensualment a l'Instituto Opina una enquesta sobre qüestions polítiques i socials. L'estiu del 2008 va deixar de fer-se i ara, 26 mesos després, torna a fer-se. El 15 de novembre de 2010, la Cadena SER ha publicat els resultats de la seva enquesta adreçada als catalans.
 
Pel que fa a la pregunta de quin és el principal problema que té Catalunya en aquests moments, els enquestats (68,5%) han assenyalat aclaparadorament l'atur. A molta distància se situen els problemes de la immigració (28,7%) i l'economia (22,4%). Tot plegat, la crisi econòmica ens està afectant a tots profundament.
 
En aquesta enquesta, la situació de Catalunya dins l'estat espanyol apareix com un problema menor, però aquí cal subratllar que l'enquesta ha dividit aquesta qüestió en subapartats que, en la dispersió corresponent, fa la impressió que no preocupin a la gent. Així, hi trobem: "situació política / tripartit", "finançament / estatut", "centralisme polític espanyol", "dependre d'Espanya", "pèrdua / atac a la llengua catalana" i "nacionalisme català". Si sumem les respostes parcials, obtenim que el conjunt d'aquests temes preocupa als enquestats en un 39,1%, situant-se llavors en segona posició després de l'atur.
 
En fi, el que aquí interessa destacar són les respostes dels entrevistats a la pregunta: "Vostè vol la independència de Catalunya?". Tot i que la majoria (52,8%) diu que no, contra el 42,3% que contesta afirmativament, cal subratllar l'evolució de les respostes al costat de la mateixa enquesta feta l'any 2003. Llavors, el 30,0% deia que sí (ara el 42,3%), el 61,2% deia que no (ara el 52,8%). Tot plegat, doncs, hi observem una evolució positiva cap a la voluntat d'independència de Catalunya.
 
Aquest és un fet remarcable i la Cadena SER així ho destaca en el titular que reproduïm a baix: "El 42% de los catalanes dice que quiere que Cataluña sea independiente". El mitjà podria haver subratllat que la majoria dels enquestats (52,8%) no la vol, però l'evolució en el temps de la resposta crida l'atenció sobre el creixement efectiu de la tendència independentista.
 

¿Quiere usted la independencia de Cataluña?

   
  22/10/03 10/11/10
  % %
30,0 42,3
No 61,2 52,8
No sabe 8,1 2,8
No contesta 0,7 2,1

 

La importància del sentiment independentista entre els catalans, d'acord amb l'enquesta de la Cadena SER, es demostra atenent a les respostes a aquesta altra pregunta:
 
 

Le gustaría que Cataluña:

10/11/10
  %
   
Formase parte de una España autonómica 32,8
Formase parte de una España federal 29,8
Fuera independiente 32,7
No sabe 3,0
No contesta 1,7
 
 
 Vet aquí doncs que si sumem els partidaris que Catalunya sigui un estat (federat o independent), la majoria resulta indiscutible: 29,8% + 32,7% = 62,5%. En funció de com formulem les preguntes tindrem més o menys dispersió sobre una mateixa qüestió, però en el problema de la naturalesa política de Catalunya la majoria demostren voler un estat per a Catalunya.
 
18.11.2010
 
 
 
 
  
 
 

El 42% de los catalanes dice que quiere que Cataluña sea independiente

Sólo el 33% se declara satisfecho con el actual estado de las autonomías

 
Anònim
 

Esta segunda parte del pulsómetro sobre Cataluña explica en buena medida la distancia que parece haberse abierto más entre Cataluña y el resto de España.

El 42% de los catalanes dice que quiere que Cataluña sea independiente. Una pregunta idéntica hecha por el Instituto Opina hace 7 años recogía que sólo el 30% apoyaba la independencia. Es decir, que en los 7 años de tripartito, el sentimiento independentista ha aumentado 12 puntos, un 40%, que es mucho. El dato es muy revelador porque incluso un 35% de votantes del PSC dice que quiere la independencia de Cataluña. Eso sí, todos los expertos dicen que una cosa es decirlo en una encuesta y otra votarlo en un hipotético referéndum.

El 60% de los votantes de CIU o el 64% de los de Iniciativa también se declaran independentistas. Hay que tener en cuenta además que un 30% apuesta por un modelo federal y sólo un 33% se declara satisfecho con el actual Estado de las autonomías.

Otro dato claro: la mayoría aprueba que el catalán sea lengua preferente; algo que rechazó el Tribunal Constitucional por sus consecuencias jurídicas. El 47% dice que usa el catalán de forma habitual y el 34% habla habitualmente en castellano.

Los conflictos lingüísticos apenas aparecen entre los principales problemas que señalan los ciudadanos. Ahora mismo todo esta centrado también aquí en el paro que preocupa casi al 70% cuando hace 4 años no inquietaba ni al 20%. En el año 2006, era la inmigración el principal problema de Cataluña. Ahora ha bajado aunque sigue siendo la segunda preocupación: eso sí, casi todo el mundo rechaza que se use como arma electoral.

Dos cosas más: la mayoría aplaude que la justicia revise la gestión de Laporta en el Barca y hay división de opiniones sobre la posible financiación ilegal de CIU descubierta en varios casos como el del Palau.

Hay tres preguntas también sobre la visita del Papa. Benedicto XVI no ha debido lograr muchas nuevas vocaciones porque en general sus mensajes sobre el anticlericalismo en España, sobre el aborto, las mujeres o el matrimonio gay se llevan un buen correctivo de la opinión pública al menos catalana.

 

 



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici