GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat




  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
23.01.2010: Neix la Casa Amaziga

23.01.2010: Neix la Casa Amaziga


Dissabte 23 de gener de 2010 va tenir lloc l'acte de constitució formal de la Casa Amaziga, associació amb seu a Òmnium Cultural de Barcelona, que té per objecte esdevenir un punt de trobada de totes aquelles persones interessades en el poble amazig i potenciar les relacions amb Catalunya. Com sabem, la major part de la població immigrant procedent del nord d'Àfrica pertany a aquest poble, una cultura mil·lenària que, malgrat tot, no gaudeix del reconeixement públic als països d'origen.
 
 
 
 
 
Reproduïm l'article sobre l'esdeveniment aparegut a "Món divers" i us convidem a escoltar novament l'entrevista que des de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya vam fer amb M'hamed Abdelouahed, coordinador de Casa Amaziga, amb ocasió de la Fira de Cultures no Estatals a Catalunya celebrada el 23 de novembre de 2009 al Parc de la Ciutadella de Barcelona:
 
 
 
 
 

Un espai comú per a l’amistat i la cooperació entre catalans i amazics

Neix la Casa Amaziga per ser «punt de trobada» d’ambdós pobles mediterranis · «Aspirem al mateix ideal de llibertat», diu el president del Consell Mundial Amazic

 

L’impuls del coneixement mutu entre catalans i amazics és un dels eixos principals que expliquen el naixement de la Casa Amaziga de Catalunya, que es va presentar dissabte 22 a la seu d’Òmnium Cultural de Barcelona davant de més de 150 persones. Amb la voluntat de ser «punt de trobada per totes aquelles persones interessades en el fet amazic», la nova entitat promet enfortir les entitats amazigues al país i donar suport a les relacions bilaterals entre Catalunya i la Tamazgha, és a dir, el territori del poble amazic al nord d’Àfrica.

«Catalans i amazics compartim la responsabilitat de construir una altra Mediterrània», va destacar Núria Camps, directora d’Avalua i una de les persones que més s’ha implicat en la gestació de la Casa Amaziga. En aquesta frase, probablement, es resumeixen dues de les grans idees que van repetir-se durant tota la presentació: d’una banda, les relacions amistoses entre catalans i amazics; de l’altra, que ambdós pobles s’insereixen en el seu marc geogràfic d’una manera alternativa a com ho fan els estats.

En aquesta idea va insistir, per exemple, el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, David Minoves: «La tasca que hem de fer tots plegats és superar la imatge que dóna l’oficialitat dels estats d’on és originari el poble amazic», va dir, abans d’assegurar que la seva oficina vol «interlocutors diferents als de sempre, que són els del consolat». El marroquí, s’entén.

En la línia de l’amistat catalanoamaziga també es va expressar Belkacem Lounes, president del Congrés Mundial Amazic, un dels convidats més il·lustres de la jornada: «L’actitud del poble català envers nosaltres és exemplar. Nosaltres som un poble oprimit. L’ajuda dels catalans és una esperança, un exemple de fraternitat i d’amistat entre dos pobles que aspiren al mateix destí de llibertat», va afirmar.

Unitat entre amazics

Per Abdul Abdelouahed Allaoui, president del Consell d’Entitats Amazigues, la nova entitat ha de servir per reforçar els vincles entre els amazics que viuen a Catalunya i que provenen de territoris diversos: «Hem de superar les nostres diferències com a rifenys, taixelhits... i fer una Casa forta. Perquè Catalunya s’ho mereix, i perquè els amazics de Catalunya també ens ho mereixem», va reblar. Allaoui es referia a l’actual distribució dels amazics al nord d’Àfrica, on no ocupen un sol nucli territorial, sinó que estan distribuïts entre diverses regions de fins a vuit estats diferents, separades entre elles per zones de població arabòfona.

Un d’aquests territoris és Cabília, on des de fa anys existeix un partit polític, el Moviment per l’Autonomia de Cabília (MAK), que lluita a favor de l’autogovern cabilenc i per la democràcia a Algèria. El seu president, Ferhat Mehenni, també va estar a la presentació de la Casa Amaziga, i va voler deixar clar que la reivindicació cabilenca no va en contra de l’ideal d’unió amaziga que havia defensat feia uns moments Allaoui: «Parlar de poble cabilenc no significa gens ni mica apartar-se del poble amazic, sinó esdevenir el seu cap de pont per a la llibertat de cadascú». En una intervenció de marcat caràcter polític, Mehenni va acusar el Govern algerià d’haver convertit Cabília «en una caserna militar» i de ser «el protector del terrorisme islamista» al territori.

Un moviment amb 50 anys d’història a Catalunya

L’estena de la Casa Amaziga també va servir per presentar el Report sobre el moviment amazic de Catalunya, signat per Aziz Baha i Carles Castellanos, qui va comentar que l’amaziguisme «a casa nostra té nuclis des de la dècada de 1960» malgrat que, «quan s’ha desenvolupat molt», ha estat a partir del 2000. Això ha permès «tasques de sensibilització, de cooperació amb el nord d’Àfrica, les accions d’una quinzena d’entitats al nostre país...». Un moviment que, segons Castellanos, ha de fer front a «pressions» contràries, entre les quals va citar les dels «moviments arabistes que no volen espais per a la cultura amaziga» o també les dels «retrògrads que pretenen impedir que les dones amazigues s’hi integrin».



11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici